Camelia Shiseido
1
Grudzień 2013
Dom Shiseido
Share

PARLOUR SHISEIDO

Shiseido to marka, która niemal od dnia powstania celebrowała pasję i niespotykane w Azji umiejętności gotowania i pieczenia zainspirowanego kuchnią europejską.

Po otwarciu pierwszej apteki w zachodnim stylu w Ginza, w Tokio w 1872 r., Założyciel firmy Arinobu Fukuhara zainstalował w 1902 r. pierwszy automat do nalewania napojów gazowanych. Urządzenie importowane ze Stanów Zjednoczonych serwowało niespotykane smakołyki i szybko ugruntowało pozycję Fukuhary jako wizjonera wyprzedzającego myślą swoją epokę. Doszło nawet do tego, że Shiseido doczekało się kilku wzmianek w książkach i publikacjach z tamtych czasów.

Tak historia się zaczęła…

W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie, automat do napojów gazowanych doczekał się osobnego budynku i w lipcu 1928 roku zakończono prace nad Shiseido Ice Cream Parlour.  Budynek został zaprojektowany przez Kenjiro Maedę, a w bogato zdobionym wnętrzu znajdował się kanał dla orkiestry, przybliżając niepowtarzalne nigdzie indziej w Japonii doświadczenie muzyki granej na żywo.

A dziś…

Po przebudowie w roku 2001, Parlour słynie dziś z wyśmienitych dań wśród tętniących życiem restauracji, oferując elegancki zakątek na górnym piętrze, do którego droga prowadzi przez bąbelki gazowanych napojów, a także delikatne wypieki, ręcznie robione delicje i najlepsze wina w sklepie na dolnym piętrze.